Mis on naha paastumine ja kellele see mõeldud on?

Me kõik juba teame, et nahk on väga oluline organ ja ka kõige suurem. Pöörame nahale väga palju tähelepanu – millega pesta, millega kreemitada, millega puhastada, kuidas kaitsta päikese eest jne. Iga päev mõeldakse välja uusi põnevaid tooteid, turule tulevad aina uued seerumid, näokreemid ja silmaümbruskreemid. Üks koostisosa on uhkem, kui teine ja tahaks ju kõike proovida. Vahel võib olla, et kõike saab liiga palju, nahk võib olla sõltuv nendest ainetest ja vajab väikest puhkust. Inglise keeles on uue populaarse praktika nimi skin fasting, mis otsetõlkes ongi naha paastumine. Mida see siis tähendab? See on periood, kus sinu naharituaalid lähevad veidikeseks puhkama. Sa elimineerid oma rutiinist kõik tooted, mida nahal kasutad – make up, näohooldustooted, näopuhastustooted, kehahooldustooted ja kõik muu, mis sul sinu rituaale aitab läbi viia.

Mis on naha paastumine ja kellele see mõeldud on?

Teoreetiliselt aitab selline paast sinu nahal funktsioneerida naturaalselt, ilma välise abita. Sel ajal peaks sinu nahal taastuma terve ja loomulik sarvkihvt, et nahk oleks vastupidavam kõigele välisele. Naha enda loomulik rasu niisutab sinu nahka, seega ei ole vaja karta, et nahk ei saa nende päevade jooksul niisutust. 

Paljud on selle praktika kindlasti korduvalt läbinud aga mitteteadlikult, selle tegevuse nime mitte teades. Kõigil on päevi, kus ei kasuta meigitooteid ja isegi näokreem kasutamine ununeb. Naha paastumise eesmärk on teha seda teadlikult, see tähendab seda, et märkad, millised muutused sinu nahaga toimuma hakkavad. Soovitatav paastu pikkus võiks olla 3 kuni 7 päeva. Esimesed päevad on tõenäoliselt kõige talutavamad aga sealt edasi võib hakata nahk reageerima abivahendite puudumisele – nahk võib muutuda kuivemaks või rasusemaks, nahale võivad tekkida erineva punnikesed jne. See kõik on loomulik, sest nahk hakkab puhastuma ja taastuma, toimub detox efekt. Nahk hakkab otsima tasakaalu ja loomulikud kaitsemehhanismid hakkavad tööle. Tihti puudub arusaam, kui palju erinevaid tooteid on üldse hea nahal kasutada ja milline meie nahk oleks ilma ühegi tooteta. Paastu ajal on hea seda tähele panna, kuidas nahk reageerib. 

Lisaks sellisele paastule, kus lõpetad mingiks perioodiks kõigi toodete kasutamise on võimalik ka leebemalt teha seda. Võib eemaldada ainult osad tooted, näiteks meigitooted ja alles jääb nahahooldus. Variante on erinevaid, võib proovida ka nädal aega ainult nägu puhastada aga kreemi ei pane. Paastuga on võimalik ka testida, kuidas mõne toote eemaldamine nahale mõjub. Oletame, et nahal on ärritus või lööve ning ei ole teada tekkepõhjus, paastu praktikaga saab teha katse nii, et eemaldada ükshaaval tooted, mis võiksid ärritust põhjustada Meigi- ja nahahooldutoodetes kasutatakse väga palju erinevaid aineid ning tihti puudub teadlikkus nende nahasõbralikkuse kohta ja usaldatakse tootjat pimesi. See kehtib ka looduskosmeetika puhul, kahjuks ei ole tänapäeval see valdkond veel nii hästi reguleeritud, kui võiks olla. Nimetust looduskosmeetika võib juba mõne loodusliku koostisosaga toote puhul kasutada, seega tasub olla teadlik koostisosade maailmaga.

On ka üsna tavaline, et akne, ekseem ja muud põletikud võivad taanduda kiiremini, kui nahal ei kasutata ühtegi toodet. See ei tähenda muidugi seda, et iluarsenal tuleks prügikasti visata, see on lihtsalt mõttekoht, kus välja selgitada palju tegelt vaja on ja kas naha jaoks on õiged koostisosad toodetes. Aeg-ajalt selline väike paast on nahale nagu värske sõõm õhku ja suurendab naha loomulikke kaitsebarjääre. 

Kuidas läbi viia nahapaast, kus elimineerid kõik tooted?

Võta endale mõni vaba nädalavahetus või kui võimalik siis rohkem päevi. Paastu päevade jooksul võid kasutada hommikul ja õhtul näonaha puhastamiseks ainult vett. Hea oleks sellel perioodil kogu elustiili muuta veidi – joo palju vett, tee kerget joogat, liigu palju värskes õhus, toitu kergelt, söö palju värsket, tarbi vähem kofeiini ja suhkrut. Kõige olulisem on olla teadlik, sinu nahateadlikkus sellel perioodil annab sulle vastuseid, mida hiljem peale paastu muuta. Märka oma nahka ja vajadusel tee märkmeid. Võid isegi teha pildi paastu alguses ja seejärel paastu lõpus. 

Mida tähele panna? 

Kuidas nahk tundub paastu alguses. 

Kas nahk on kuiv, rasune või normaalne. 

Millised on poorid. 

Kas kuskil esineb punetust. 

Kas nahk tundub elastne. 

Kas nahal on punnid või komedoonid, mis päeval tekkisid ja millal kadusid. 

Milline on naha jume.

Milline on sinu enda enesetunne. Millest kõige rohkem puudust tunned, millest üldse puudust ei tunne.

Kevadine päike on juba üsna intensiivne, päikese käes viibides võiks kasutada kerget spf kreemi, et vältida UVA ja UVB kiirte kahjulike mõjusid sinu nahale. 

 

Naha paastumist kommenteerib ka looduskosmeetik Katre Abel

@rosehippie_

,,Igasugune paast on keha ja vaimu tasandi puhastus ning võimalus uueks suunaks/alguseks.

Selliseid pisikesi uuestisünde ma soovitaks teha alati kindla taotlusega. Kui Sul ei ole ideed, mis see peaks olemas, siis lihtsalt märka, mis hetkel ja mis põhjustel Sinus see impulss tekkis, et see teekond ette võtta. Sealt leiad ka vastused selleks, mis peaks jääma Sinu elus seljataha ja mida soovid edasi luua –  uuena, puhtana.

Näonaha paast tundub toetavat eelkõige neid teemasid, mis on seotud iseenda armastamise, erinevate rollide ja maskide kandmisega. Või kui vaadata, et nahk organina on südamekeskusega seotud, siis saame teadlikult tervendada ja kergendada oma südameasju ning koormat.

On tunne, et nahk saab jälle Hingata – Sina saad jälle Hingata. 

Teise külje pealt ka see, et on tulemas suvi oma imeliste võimalustega nahahoolduses – päikese käes laetud lilleõievesi, allikavesi, kastepiisad, marjamaskid… Selline paast on imeline ettevalmistus, et tõsta naha Puhtust ja tundlikkust, võtmaks vastu neid õrnaid energiaid ning vägevaid toimeid meie looduselt ja taimedelt.,,

LIITU MEIE VÄLJAKUTSEGA!

Sisesta allolevasse kasti oma e-posti aadress ja nimi ning saadame Sulle täpsema info väljakutses osalemise kohta.