Milline toode on ohutu minu nahale ja kuidas saan ma selles kindel olla?

Maailm meie ümber on muutumas järjest teadlikumaks ja samamoodi muutub ka meie tarbimine, toidulauale jõuavad järjest puhtamad toorained ja sama soovime oma nahapinnale. Kosmeetikatööstus on üks kiiremini arenevaid harusid ja valik muutub järjest suuremaks. Milline toode on ohutu minu nahale ja kuidas saan ma selles kindel olla? Kosmeetikatööstuses orienteerumiseks antakse toodetele ja brändidele välja erinevaid sertifikaate ja tehakse teste, et toodet oleks ohutu kasutada. Toome välja mõned levinumad testid ja sertifikaadid, mille olemasolu tootel garanteerib selle nahasõbralikkuse.

Milline toode on ohutu minu nahale ja kuidas saan ma selles kindel olla?

Nahk on meie suurim organ ja teeb meie keha jaoks palju, peaksime teda poputama nii kuidas jaksame. Meie üldise heaolu ja hea tervise huvides väga oluline, mida me oma nahale kanname ja sealt edasi organismi laseme imenduda. Kahjuks tihti ei pöörata sellele tähelepanu või ei süveneta piisavalt.

Kosmeetikatööstuses orienteerumiseks antakse toodetele ja brändidele välja erinevaid sertifikaate ja tehakse teste, et toodet oleks ohutu kasutada. Toome välja mõned levinumad testid ja sertifikaadid, mille olemasolu tootel garanteerib selle nahasõbralikkuse.

Dermatoloogiliselt testitud

Looduskosmeetika puhul on hea hinnata tooteid dermatoloogilise embleemi järgi – dermatoloogia on teadus nahast ja selle haigustest ning dermatoloogid on nahaarstid, kes on spetsialiseerunud sellele meditsiiniharule. Embleem tootel seega viitab sellele, et seda on testinud nahaspetsialistid.

Kuidas ja miks kreeme dermatoloogiliselt testitakse?

Kreeme testitakse dermatoloogiliselt, et hinnata kas kreemid tekitavad nahale ärritusi. Kliinilisi uuringuid viivad läbi tavaliselt sõltumatud uurimislaborid, kus nahaarstid testivad kreeme, uurides nahka kreemide kasutamise ajal. Ärritust, kuivust ja punetust tekitavad kreemid ei läbi testi ega saa endale sertifikaati.

Ecocert Cosmos sertifikaat

Looduskosmeetika üks olulisim rahvusvaheline sertifikaat on COSMOS NATURAL. Selle sertifikaadi saanud tooted on läbinud range kontrolli, mis tõestab ettevõtte keskkonnasõbralikkust ja toodete koostisainete orgaanilist päritolu. COSMOS NATURAL sertifikaadi saanud toodetes ei ole parabeene, fenoksüetanooli, parfüümi ega sünteetilisi värvained. Samuti ei sisaldu toodetes GMO-aineid.

COSMOS NATURAL sertifikaadi taotlemine on võrdlemisi pikk protsess. Taotlemise käigus peab olema valmis ka selleks, et oma tööprotsessides, kasutatavates materjalides või koostisainetes tuleb teha sisulisi muudatusi. Sertifikaadi kõrged nõudmised teevad sellest aga väga usaldusväärse märgise, mida tasub looduskosmeetika toodetelt otsida, et olla toote kvaliteedis ja puhtuses kindel.

Antimikroobse kaitse test ehk challenge-test

Kuna kosmeetikatoode puutub kasutamisel vähemal või suuremal määral kokku mikroobidega, siis on oluline teada, kas toode tuleb toime mikroobse saastumisega. Selle laboratoorseks hindamiseks kasutatakse challenge-testi. Testi ajal nakatatakse laborisse saadetud toode kindla hulga 5 erineva mikroorganismi tüvega. Selle testi olemasolu küsida otse tootjalt, sest seda pakendile ei märgita.

Eesti Allergialiit

Liit tunnustab tooteid, mis on ohutud ja usaldusväärsed. Ei sisalda allergeenseid lõhnaaineid või üldisi ärritavaid või ülitundlikkust tekitavaid aineid ning nende kontsentratsioone. Sobivad tundliku nahaga inimestele või kes põevad allergilisi haiguseid. Allergialiidu märgiga tooted aitavad allergikuid oma valikutes orienteeruda.

Kahjuks ei saa me täielikult garanteerida, et kreem ei tekita teie nahal harvaesinevaid reaktsioone. Tundlik nahk on individuaalne ja võib reageerida ka looduslikele koostisosadele.

Berrichi hoolib nahast, hooli sina ka!